DSM en het milieu

Zullen bedrijven die zich nu al vol inzetten voor het milieu daar op termijn van gaan profiteren en zijn ze om die reden interessant voor beleggers vandaag? Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u beleggen in DSM, een van de bedrijven die nu al bezig zijn met de maatregelen die binnenkort te verwachten zijn. Feike Sijbesma is al jaren actief om als bestuurder van DSM duurzaamheid voorrang te geven. Hij wil nu alle activiteiten afstoten die schadelijk zijn voor het milieu. Die doelstelling gaf Sijbesma aan bij een interview met Bloomberg. Bij het afstoten is DSM bereid erg ver te gaan. De specialist in fijnchemie zou hiermee ook alle plastic en bulkchemie in de ban doen binnen het bedrijf.
CO2- beprijzing voor bedrijven
In een interview met het Financieele Dagblad sprak Sijbesma zich afgelopen weekend ook uit over CO2-beprijzing van bedrijven. Een bijzondere uitspraak omdat deze komt uit de mond van de CEO van een beursbedrijf. Maar volgens hem is het noodzakelijk dat bedrijven snel een bijdrage gaan leveren aan de klimaatdoelen van Parijs. Hij waarschuwt hierbij wel voor de plannen van individuele landen zoals Nederland en Duitsland om zelf wetten te maken voor uitstootheffingen. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen zou het Europese systeem van emissierechten een goede basis zijn om mee te werken. Sybesma denkt dat bedrijven zich niet kunnen permitteren om een trend die zo duidelijk is te negeren. Naar zijn mening zullen bedrijven die dat doen hun bestaansrecht verliezen omdat consumenten het bedrijf links zullen laten liggen en talenten elders een functie gaan zoeken. Zijn denkbeelden zijn beslist nog niet wijd verspreid in de financiële wereld.
Van grote vervuiler tot wereldverbeteraar
DSM werd in 1902 opgericht om om de ondergrondse steenkoolreserves in Limburg te exploreren. In 1960 behaalde het toenmalige staatsbedrijf nog een recordproductie van 23 miljoen ton. Maar op dat moment was de import van steenkool al goedkoper. Door de vondst van aardgas in Groningen werd besloten de mijnen in Limburg te sluiten. DSM ging over op de petrochemie om de gevolgen van het banenverlies in Limburg binnen de perken te houden. In 1989 ging DSM naar de beurs en in 1996 verkocht de Nederlandse staat haar laatste aandelen in het bedrijf. In 2002 verkocht DSM de petrochemische fabrieken aan het Saoedische SABIC en schakelde geleidelijk over op producten van de fijnchemie voor onder meer de voedingsindustrie en de gezondheidssector. Het hoofdkantoor staat in Heerlen, maar het bedrijf heeft honderden vestigingen over de hele wereld.