Dreun voor Philips na winstwaarschuwing


Er leek een einde te zijn gekomen aan het grillige koersverloop van het aandeel Philips, nadat het elektronicabedrijf zich met name had gespecialiseerd in apparatuur voor de gezondheidszorg. Na een winstwaarschuwing vorige week was het echter weer mis. Het aandeel van Philips kreeg een flinke tik op de beurs na een winstwaarschuwing. Die was gebaseerd op twee factoren: de omzet loopt terug en de kosten voor de terugroepactie van de slaapapneu-apparaten stijgen snel. De aandeelhouders schrokken van beide tegenvallers.

Philips wordt ook getroffen door het tekort aan chips

Het is een bekend gegeven dat vele branches tekort hebben aan chips. Hoewel Philips tot dusverre daarvan minder problemen leek te ondervinden, heeft dat tekort nu ook duidelijk invloed op de omzet van het Nederlandse beursbedrijf. Het is niet mogelijk om alle orders tijdig op te leveren. Daarbij speelt ook het gebrek aan zeevracht een rol. Bedrijven in de medische sector zoeken daarom naar andere opties en dat gaat ten koste van Philips. Naar verwachting zullen deze problemen in 2022 niet opgelost worden.

De probleem met de slaapapneu-apparaten wordt nog groter

Wellicht zal het management spijt hebben van de overname in 2008 van het Amerikaanse bedrijf dat het inmiddels beruchte slaapapneu-apparaat maakt. Er zit maar een paar gram schuim in, dat is bedoeld om de machine geruisloos te maken. Dit schuim kan echter in sommige gevallen in het mondmasker terechtkomen, waar de deeltjes ingeademd kunnen worden. Volgens Philips is dit met name te wijten aan het foutief schoonmaken van het apparaat. Maar het concern ziet zich wel gedwongen om alle apparaten terug te halen en aan te passen. Dat proces zal nog eens honderden miljoenen extra kosten en inmiddels is er € 725 miljoen voor gereserveerd.

Daarnaast lopen er in de VS ook al een aantal claims tegen Philips van consumenten die hun gezondheid bedreigd zien door het Philips apparaat. Hiervoor heeft Philips nog geen voorziening getroffen, omdat de rechtszaken zich nog in een pril stadium bevinden. Vooral in de VS kan dat echter een zeer kostbare aangelegenheid worden, indien het schuim inderdaad bij inademing kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dat zal voorlopig als een donkere wolk boven het bedrijf blijven hangen.

Het lijkt er dan ook niet op dat aandeelhouders van Philips voorlopig in rustig vaarwater zullen terechtkomen. Denkt u als particuliere aandeelhouder dat de huidige problemen al voldoende zijn verwerkt in de huidige koers? Het kopen van aandelen Philips is uiteraard ook mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen