DNB waarschuwt voor rol Big Tech in financiële wereld

In China is het al heel gewoon. Via Tencent en Wechat kunnen de Chinezen in principe overal betalen met hun smartphone en wordt het bankpasje steeds meer een item voor noodgevallen. Omdat de Chinese bezoekers dit gemak ook in het buitenland willen hebben, kwamen ook steeds meer bedrijven in het westen onder druk te staan deze optie te bieden. Door de crisis is dit vooralsnog minder urgent geworden. Maar juist de crisis heeft ook bij de consument in het westen de interesse in deze manier van betalen doen toenemen. Apple Pay was de eerste, maar Google Pay lijkt die achterstand snel in te halen. De Nederlandse Bank maakt zich zorgen om die ontwikkeling.
Welke problemen voorziet DNB?
Waar het DNB vooral om gaat is dat Big Tech heel duidelijk aan de poorten van de financiële wereld aan het kloppen is, maar dat voorlopig doet zonder het bijbehorende toezicht te accepteren. De betalingen via bijvoorbeeld Apple en Google lopen uiteindelijk via de bestaande kanalen van de bekende banken in ons land. Deze waren en zijn er niet echt happig op om deze diensten aan te bieden, omdat er commissies voor moeten worden betaald. Maar onder druk van de consumenten hebben ze geen keuze. De rekening moeten ze bij diezelfde consument neerleggen. DNB vreest dat het vertrouwen in de banken zal afnemen als deze te veel worden geassocieerd met Big Tech. Dat vertrouwen is mede door de spaarrente toch al op een dieptepunt.
Big Tech gaat verder dan betalingsverkeer
Facebook heeft met de Libra een poging gedaan een eigen munt te creëren. Deze poging is mislukt, maar de Tech reus gaat een nieuwe poging doen met de Diem. Amazon verstrekt via ING in Duitsland kredieten tot € 750.000 aan het mkb en Bol lijkt hetzelfde te gaan doen in ons land. Verder zijn het juist deze Tech reuzen die de bestaande banken opslag- en analyseruimte aanbieden in de cloud.
DNB wil dat er meer toezicht komt op deze activiteiten en bij voorkeur centraal in de EU. Het zou het vertrouwen van de consumenten in de financiële markt moeten vergroten. De belegger kan er van uitgaan dat Big Tech op termijn ook belangstelling gaat krijgen voor deze markt vooral waar het de particulieren betreft. Ook dan zult u terecht kunnen bij de betrouwbare online brokers op deze site. Deze staan alle onder toezicht in het land van vestiging door de daar betreffende autoriteit.