DMA moet macht techreuzen inperken

Na langdurig onderhandelen is de Digital Markets Act tot stand gekomen. Deze is bedoeld voor de EU en heeft betrekking op bedrijven met een beurswaarde van meer dan € 75 miljard, een omzet van minimaal € 7,5 miljard en op het minst 45 miljoen klanten in de EU. In de praktijk gaat het daarbij om de bekende grote bedrijven uit de VS, zoals Apple, Google, Meta, etc. De sancties, indien niet aan de wet wordt voldaan, zijn beslist niet mis. Zo kan een boete worden opgelegd tot maximaal 20% van de omzet van de onderneming, kan opsplitsing worden geëist of overnames worden geblokkeerd. Waar draait het met name om bij de DMA?
De keuze voor de consumenten moet groter worden
Een van de initiatiefnemers van de wet spreekt over een gamechanger omdat de consument nu beschermd kan worden tegen schadelijke praktijken zoals uitsluitend gepersonaliseerde reclame van bepaalde adverteerders die daarvoor de techreuzen betalen. Ook het verzamelen van privégegevens van gebruikers zonder uitdrukkelijke toestemming zal aan banden worden gelegd. De strengere regels in de EU zullen ook betekenen dat er meer ruimte komt voor zakelijke concurrenten. Deze lijken nu vaak van de markt te worden geduwd door de financiële macht van het groepje bedrijven dat een bijna monopolie heeft op de digitale markt.
Voorbeelden hierbij zijn een aantal zaken die onlangs voor de rechter zijn geweest of nog spelen. Apple zal zijn app-store in Europa open moeten stellen voor alternatieve betaalmogelijkheden. Google moet meer opties bieden voor de eigen zoekmachine en apps als Google Maps. Op de iPad of iPhone is het nu niet mogelijk om zoekmachine Safari te vervangen. Dat is in de toekomst niet meer toegestaan. Het zijn slechts een aantal zaken die zullen veranderen in de EU en waarop de techreuzen zich moeten instellen.
Als ingangsdatum is 1 januari 2023 gepland
Het ligt in de bedoeling om de DMA met ingang van 1 januari 2023 te laten ingaan. Er is echter al geopperd dat de techreuzen wellicht wat meer tijd zullen krijgen om zich op de veranderingen voor te bereiden. Apple is de eerste betrokkene die zich heeft geuit over de wet. De beursreus meldde teleurgesteld te zijn in de Europese wetgeving en risico’s te zien op het gebied van veiligheid en privacy van consumenten. Belegt u in de techreuzen of bent u dat van plan? Het is tevens mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site.