Discussie over bitcoin wordt steeds feller


De laatste tijd wordt de discussie over de bitcoin steeds feller. Econoom Robert Schiller van de Yale University stelt dat de bitcoin op termijn niet relevant kan blijven. Omdat er achter de cryptomunt geen bedrijf of overheid zit, heeft de munt de facto geen echte waarde. Joseph Stilgitz, Nobelprijs winnaar economie gaat zelfs een stapje verder en vindt dat de munt verboden moet worden, omdat deze een bedreiging vormt voor het huidige financiële stelsel. Tegelijkertijd heeft de bitcoin nu ook de belangstelling getrokken van de hedgefondsen. Maar liefst 169  fondsen investeren momenteel in de bitcoin en andere cryptomunten, ondanks de bijna dagelijkse waarschuwingen voor een bubbel die op ontploffen staat.

Notering aan de Nasdaq

Het is niet onwaarschijnlijk dat er op korte termijn nog meer kapitaal naar de bitcoin zal vloeien. De beurzengroep CME heeft al eerder gemeld om future-contracten op de munt te gaan maken. Deze zullen vanaf deze week ook aan de Nasdaq worden genoteerd. Dat betekent dat het voor beleggers steeds eenvoudiger wordt om niet alleen meer in de munt zelf te investeren, maar ook in koersveranderingen, waaronder dalingen. Met name hedgefondsen gebruiken nu ook al hefboomproducten om met extra risico meer rendement te behalen bij een belegging in de bitcoin.

Een tweede teken dat de bitcoin steeds meer in de belangstelling komt, bleek toen afgelopen week London’s IG Group, het grootste platform voor de cryptomunt, de handel een tijdje stil moest leggen. Volgens de Aite Group kwam de druk vanuit de Verenigde Staten, waar de afgelopen weken tienduizenden nieuwe rekeningen zijn geopend.

Aan de andere kant is er kritiek op de manier waarop de bitcoin moet worden aangemaakt, het zogenaamde mijnen via de computer. Om voldoende munten te ‘delven’ moeten de mijncomputers momenteel al meer energie verbruiken dan Slowakije doet. In de nabije toekomst zal dit verbruik nog fors toenemen.

Forse koersveranderingen

De bitcoin was afgelopen week weer bijzonder volatiel. Door de grote belangstelling in de VS steeg de munt in korte tijd naar $ 11.000 om later in de week weer een flinke veer te moeten laten en op $ 9.500 terecht te komen. Maar ter herinnering: begin 2015 had de bitcoin nog slechts een waarde van $ 300, de stijging is dus fenomenaal geweest. Wat denkt u van de bitcoin en bent u van plan hierin te gaan beleggen? Via de betrouwbare online brokers op deze site is dit ook mogelijk met hefboom.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen