De (verloren) handelsoorlog

Christine Lagarde, directeur van het IMF, waarschuwde voor negatieve gevolgen als de handelsoorlog tussen de VS en China niet snel wordt bijgelegd. Protectionisme, handelsbelemmeringen en importheffingen hebben in het verleden ook nooit tot oplossingen geleid voor geschillen tussen landen. Dit soort acties zullen ongetwijfeld de groei van de wereldeconomie afremmen. Dat betekent dat ook de landen die handelsbelemmeringen opwerpen in eigen land rekening moeten houden met minder groei en werkgelegenheid. De geschiedenis heeft vaak genoeg getoond dat een handelsoorlog kan uitgroeien tot een echt conflict als een van beide partijen zich in zijn bestaan bedreigd voelt. Hoewel Donald Trump ongetwijfeld ook dergelijke woorden heeft gehoord van een deel van zijn economische adviseurs, lijkt hij niet van plan terug te keren op het ingezette pad. Opmerkelijk genoeg noemde de president de oorlog al verloren en is het huidige beleid een poging om wat terrein terug te winnen.
Het gelijk van Donald Trump
Nog steeds is er wereldwijd veel kritiek op de president van de VS voor het starten van zijn acties tegen China, maar er zijn ook andere stemmen.
Hoewel China zegt te streven naar steeds lagere handelsbarrières laten de acties van de overheid soms een heel ander beeld zien. Ook China legt importtarieven op en die zijn gemiddeld hoger dan in de VS en Europa. China beschermt echter het eigen bedrijfsleven door enorm tijdrovende procedures te hanteren voor import. Voor buitenlandse bedrijven is dat vaak aanleiding om de productie dan maar naar China te verplaatsen. Daar aangekomen worden buitenlandse bedrijven geconfronteerd met diefstal van intellectuele eigendommen waartegen de Chinese overheid praktisch niet optreedt. Ook heeft het land er in het recente verleden geen enkel geheim van gemaakt dat de mogelijke import ook zal worden belemmerd als het Chinese beleid op politiek gebied te veel wordt bekritiseerd. De onevenwichtigheid van de handelsverhoudingen tussen de VS en China heeft inderdaad veel weg van een oorlog die al verloren is.
De toekomst ligt in het Verre Oosten
China heeft aangekondigd in 2025 tot de top in de wereld te willen behoren, ook op hightech gebied. Veel economen zijn ervan overtuigd dat de bloeitijd van het vrije westen definitief voorbij is en het machtsevenwicht duidelijk zal verschuiven richting China en India. Dat kan voor u een ontnuchterende gedachte zijn, maar als belegger zult u zich hierover een mening moeten vormen en er rekening mee gaan houden in uw strategie. Hoe ziet uw portefeuille eruit in 2025? Kies in elk geval voor betrouwbare online brokers die u de mogelijkheid bieden in het buitenland te beleggen. De brokers op deze site geven u de vrijheid ook daarvoor te kiezen.