De staat als redder van KLM?

In 1996 vroeg Fokker de Nederlandse staat om hulp toen deze vliegtuigbouwer op het punt stond ten onder te gaan. Maar het toenmalige paarse kabinet gaf geen groen licht en de verantwoordelijke minister liet Fokker ten onder gaan. In 2019 geeft Wopke Hoekstra € 744 miljoen aan belastinggeld uit om een belang van 14% te nemen in Air France KLM. Destijds was Fokker blijkbaar geen nationaal belang en is KLM dat wel. Uit Frankrijk kwamen er meteen boze berichten en werd van piraterij gesproken.
Veranderd inzicht
In de jaren negentig van de vorige eeuw was er in ons land een groter vertrouwen in de markt dan in andere landen om ons heen. Men geloofde in de voordelen van een open economie en in Nederland werd buitenlandse partijen geen strobreed in de weg gelegd als het ging om de overname van binnenlandse bedrijven, ook niet als die een belangrijke rol speelden in de nationale economie. Bij de overname van de ABNAMRO was er geen enkele tegenstand vanuit de Nederlandse regering. Ook de zorgen van De Nederlandsche Bank op dit punt werden weggewuifd. Maar sinds een jaar of 10 zijn de opvattingen op dit punt duidelijk veranderd. Er lijkt een meer nationalistische wind te waaien in regeringskringen. Dat is best opmerkelijk, omdat in deze periode juist een liberale partij de grootste fractie heeft en de politieke kleur meer naar rechts lijkt te zijn verschoven. Toen KPN werd aangevallen door het Mexicaanse America Movil werd een volledige overname geblokkeerd door gebruikmaking van een beschermingsstichting. Dit gebeurde met instemming van de regering, omdat er sprake was van een nationaal belang. Ook de overname van PostNL door het Belgische Bpost werd geblokkeerd. Hiervoor werd zelfs een relletje met de Belgische regering op de koop toegenomen. De overname van Sandd door datzelfde PostNL, waardoor er voor postbezorging weer een monopolie lijkt te ontstaan, leverde gejuich op uit Den Haag. Het nationaal belang was ook hier de reden.
Een beslissing met gevolgen?
Met het nemen van een belang in Air France KLM gaat de regering echter duidelijk een stap verder en bemoeit ze zich actief met de markt op een moment dat het nationaal belang al leek te zijn verkwanseld. Is het slechts een signaal naar de Fransen dat men niet met de KLM moet sollen of is het een bewuste koerswijziging? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Voor particuliere beleggers is het ook zaak om het verdere verloop van deze kwestie goed in de gaten te houden. Veilig beleggen doet u via een van de betrouwbare online brokers op deze site.