De nieuwe reclamemakers: influencers


Hoewel de Nederlandse omzetcijfers niet bekend zijn, wordt geschat dat ons land momenteel enkele honderden influencers telt, waarvan er 30 meer dan € 200.000 per jaar verdienen. Wereldwijd is de markt van de influencers meer dan een miljard euro groot. Er zijn enkele bedrijven die zich op deze  markt hebben gespecialiseerd, zoals het Amerikaanse IMA oftewel Influencer Marketing Agency. Hoewel er nog geen beursgenoteerde bedrijven zijn in de sector, zal dat waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten. Is dit een kans voor u als belegger?

Wat doet een influencer?

Wereldwijd zijn er inmiddels duizenden en ze zijn meestal tussen de twintig en dertig jaar oud. Ze zetten zichzelf op de social media neer als een afzonderlijk merk. Vooral zaken als mode en make-up, maar ook voeding en games zijn populair. Een influencer geeft zijn of haar volgers een kijkje in de wereld van de influencer. Ze posten hun leven en tonen daarbij hun favoriete producten in de hoop dat de volgers die ook zullen kopen. Het kan zomaar big business worden, als het aantal volgers maar groot genoeg is. Nikki de Jager, een make-upartiest en visagiste heeft meer dan 10 miljoen volgers op Instagram en een vergelijkbaar aantal op YouTube. Hoewel onbekend is hoeveel zij verdient met haar dagelijkse bijdragen, worden haar jaarlijkse inkomsten op vele miljoenen geschat. 

Hoe krijgt een influencer succes?

Zoals vaak op de social media is het succes ten dele een kwestie van toeval en daarna vooral van hard werken. Zodra een influencer succes heeft gekregen en een groot aantal volgers heeft aangesproken, moet er ook telkens iets worden gepost. Volgers zijn niet bepaald geduldig en eisen vermaakt te worden met dagelijkse berichten. Als een beeld of een video irriteert of niet meer boeit, worden influencers zonder pardon ‘ontvolgd’. Reclamemakers zijn natuurlijk geïnteresseerd in grote aantallen volgers die ook hun producten aangeprezen krijgen. En influencer moet de markt blijven volgen. Twitter was het medium dat door influencers tot twee jaar geleden massaal werd gebruikt. Inmiddels zijn de influencers die niet zijn overgestapt naar de ‘nieuwe’ media als Instagram en YouTube vrijwel al hun volgers kwijtgeraakt. Influencen is ook vooral een zaak van de jeugd en die kiezen de media.   

Heeft influencen de toekomst?

Het is moeilijk te voorspellen of influencen in de toekomst een groot deel van de reclame-inkomsten zal kunnen binnen halen. Momenteel lijken de oude formules, zowel offline als online, in ieder geval uitgewerkt en gaan bedrijven op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Beleggers doen dat ook om succes te blijven houden.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen