De bitcoin en het milieu


Elon Musk, topman van Tesla, houdt de wereld van de cryptovaluta flink bezig. Onlangs zorgde hij in een populair Amerikaans tv-programma wellicht ongewild dat de Dogecoin fiks omlaag ging. Daarvoor had hij zich een grote fan getoond en diezelfde munt een fikse stijging bezorgd. Het lijkt erop dat de bitcoin nu hetzelfde overkomt.

Een deel van de stijging van de koers van de bitcoin de afgelopen maanden werd zonder twijfel veroorzaakt door Tesla. Het bedrijf maakte bekend voor een bedrag van $ 1,5 miljard aan bitcoins te hebben gekocht. Daarbij werd het mogelijk om Tesla’s te betalen met bitcoins. Die laatste optie is nu weer ingetrokken vanwege de invloed van de bitcoin op het milieu. Overigens heeft Tesla niet aangegeven dat het bedrijf de bitcoins die het bezit ook gaat verkopen. Dat laatste is wellicht iets om in de gaten te houden.

Het minen van bitcoins kost veel energie

Inmiddels is het een bekend feit dat bitcoins maar op een manier kunnen worden gemaakt en dat er ook een limiet is aan het aantal dat mogelijk is. Dat minen is in feite niets anders dan het inzetten van rekenkracht van computers. Er moeten ‘rekensommen’ worden opgelost en de beloning daarvoor is een nieuwe bitcoin.

Hoe meer bitcoins er zijn, hoe ingewikkelder de berekeningen worden en hoe meer computers moeten worden ingezet. Hoeveel dat er inmiddels zijn, wordt duidelijk als het wordt afgezet tegen het energieverbruik van een land. Om bitcoins te minen wordt vandaag de dag meer energie in de vorm van elektriciteit verbruikt dan in heel Nederland. Op het ogenblik zit dat op het niveau van Polen en het neemt nog steeds toe. Miners zoeken derhalve naar gebieden in de wereld waar de elektriciteit goedkoop is. China is daarbij een optie, omdat er vele centrales zijn die gestookt worden op goedkope steenkool uit eigen mijnen. De uitstoot van CO2 is dan ook erg groot.

Tesla en het milieu

Hoewel Elon Musk de op een na rijkste man ter wereld is geworden met Tesla, twijfelt ook niemand aan het feit dat de excentrieke miljardair echte interesse heeft in het milieu. Analisten denken derhalve dat Musk bewust de miners onder druk zet om minder belastend voor het milieu te gaan werken. Een hogere koers daardoor is in het belang van de miners en Tesla. Wilt u ook beleggen in bitcoin of Tesla? Kies daarvoor dan de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen