De beurzen in oorlogstijd

Het lijkt bijna surrealistisch dat er, na de val van de Sovjet-Unie en het verdwijnen van het IJzeren Gordijn, een vergelijkbare spanning tussen de NAVO en de Russische Federatie lijkt te heersen als tijdens de Cubacrisis. Wat speelt er nu feitelijk in Oekraïne, loopt het uit op een oorlog en wat moet u als particuliere belegger dan doen? Hieronder wat meer duidelijkheid over het conflict en lessen uit het verleden.
De belangen van minderheden
In de tijd van de Sovjet-Unie werden er ook veel mensen in het ‘Rijk’ verplaatst en daar ondervindt de wereld nu weer de nadelen van. Met name in Oekraïne, maar ook in de Baltische Staten wonen grote aantallen Russisch sprekende burgers. Deze zijn vaak verplicht verhuisd om bepaalde gebieden te ‘russificeren’. Poetin en de Russische machthebbers beschouwen deze groepen als Russen (indien dat ook politiek zo uitkomt) en werpen zich op als beschermers van hun belangen, desnoods met militaire middelen.
Om de handen vrij te hebben, lijkt Poetin te hebben gekozen tot het stellen van onmogelijke eisen aan de NAVO. Dat lijkt voorlopig alleen maar een negatief effect te hebben. Ook landen als Finland en Zweden voelen de dreiging van de Russische beer en er wordt in beide landen nu openlijk gesproken over een lidmaatschap van de NAVO. Dat is ook iets wat Oekraïne op termijn nastreeft.
De reactie van beurzen bij militaire acties
Zal Poetin de keuze maken om Oekraïne binnen te vallen onder het voorwendsel de Russische belangen te verdedigen? Het lijkt momenteel onwaarschijnlijk, maar niet meer onmogelijk. In het recente verleden zijn er meer militaire acties geweest, met name door de VS met bondgenoten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Koeweit, Irak en Libië. Bij deze conflicten waren er altijd twee duidelijke effecten op de wereldmarkten: de prijs van olie steeg fors en de koers van aandelen daalde flink. Dat gold dan voor de periode dat duidelijk werd dat militaire actie onvermijdelijk zou zijn. Als die actie eenmaal werd ingezet, herstelden de beurzen zich in het algemeen weer redelijk snel.
De gevolgen van een invasie van Oekraïne door Russische troepen zijn momenteel onvoorspelbaar en het is te hopen dat het geen realiteit zal worden. Het is op basis van het verleden echter ook geen reden om als particuliere belegger uw aandelen in paniek te verkopen. Wereldwijd handelen in aandelen is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.