De Argentijnse nachtmerrie

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de status van Argentinië wederom verlaagd en noemt het land nu formeel een wanbetaler. De verlaging van de status volgde na een besluit van de Argentijnse overheid om de betaling op staatsleningen voorlopig te staken.
Argentinië werd in de jaren 80 van de vorige eeuw tot de rijkste landen ter wereld gerekend. De problemen begonnen toen de regering besloot om grote sommen geld te lenen om het land te industrialiseren. De poging mislukte mede omdat door corruptie een groot deel van het geleende geld niet werd besteed aan de doelen waarvoor het was bestemd. In 1999 begon de crisis omdat duidelijk was dat het land niet meer in staat zou zijn om de torenhoge staatsschuld af te lossen. De economie stortte volledig in elkaar en de burgers die niet beschikten over buitenlandse valuta raakten hun spaargeld kwijt en daarnaast vaak ook hun baan. Professoren van de universiteit moesten flessen op straat verzamelen om een karig kostje bij elkaar te scharrelen. Chirurgen en andere medische specialisten verlieten het land, omdat ook zij niet meer betaald werden. De steden werden onveilig door misdaad die niet langer bestreden kon worden.
De oplossing die het niet was
De Argentijnse regering wist met een deel van de schuldeisers een overeenkomst te bereiken over schuldsanering waarbij 90% van de staatsleningen niet zou worden afgelost. Door procesvoering van een aantal Amerikaanse partijen die niet instemden met de sanering ging het land in 2005 toch failliet. Hierdoor werden de schulden weliswaar vernietigd maar werd het land ook de toegang tot de kapitaalmarkt ontzegd en werd de binnenlandse situatie nog slechter. In 2015 werd na lange onderhandelingen een compromis bereikt waarmee Argentinië weer kon gaan lenen op de internationale geldmarkt. Na slechts 5 jaar lijkt een nieuwe faillissement te dreigen en bestaat de kans dar het land wederom in een diepe crisis zal terechtkomen.
Deze situatie is een waarschuwing voor alle landen die een faillissement zouden beschouwen als een optie om te hoge staatsschulden af te bouwen. Niet lang geleden gingen in Griekenland stemmen op om uit de Euro te stappen en de schulden te saneren door een faillissement. De Argentijnse nachtmerrie zal duidelijk hebben gemaakt dat deze optie binnenlands tot enorme problemen kan leiden.
Hoe nu verder?
Het is nog niet duidelijk of het IMF Argentinië te hulp zal komen. Het land dat beschikt over veel bodemschatten balanceert weer op de rand van de afgrond. Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u beter een ander land kiezen om in te beleggen.