Consumentenbond overweegt claim tegen ABN Amro

Het is niet bepaald een goede tijd voor banken welke voornamelijk particulieren als klant hebben. Ze moeten een inschatting maken in hoeverre hun klanten nog in staat zullen zijn om leningen af te lossen in deze bijzondere tijd. Daarbij gaat het dan niet om grote leningen, maar een groot aantal kleine bedragen kan ook een flinke aanslag vormen op de stroppenpot.
Daar komt een mogelijke claim van de Consumentenbond bij na 7 december. Op die datum komt de uitspraak in het beroep bij Kifid inzake woekerrente. In eerdere instantie was Interbank (een dochter van het Franse Credit Agricole) al door de Kifid opgedragen om klanten te compenseren voor te veel berekende rente op doorlopende kredieten. Er wordt verwacht dat ook in beroep de Kifid tot dezelfde conclusie zal komen en Interbank de rente zal moeten herberekenen.
Het doorlopend krediet
Het is gedurende lange tijd een echte melkkoe geweest voor consumentenbanken: het doorlopend krediet met variabele rente. De rente was en is op dergelijke leningen relatief hoog. Dat wordt verklaard door het feit dat de bank voor een dergelijk krediet geen onderpand heeft en de cliënt op ieder gewenst moment er gebruik van kan maken. Dat is ook een reden voor het variabele karakter van de rente. De verstrekker van de lening heeft immers geen zicht op het tijdstip dat het geld wordt opgenomen en evenmin wanneer de klant tot aflossing zal overgaan.
Zoveel onzekerheid heeft een prijs en het is een reden waarom consumentenorganisaties doorlopende kredieten afraden. De klacht die tegen Interbank werd ingediend ging echter niet om de hoogte van de rente op zich. Een bank is verplicht om de klant inzicht te geven in de berekende rente en bijkomende kosten, zodat deze zich een goed beeld kan vormen. Het feit dat er over woekerrente wordt gesproken is gebaseerd op de praktijk dat banken gedurende de periode dat de rente fors omlaag ging, dit niet hebben toegepast voor de variabele rente op doorlopende kredieten. De klant had hier echter wel op mogen rekenen volgens Kifid.
Hebben traditionele banken nog toekomst?
De Consumentenbond heeft berekend dat de totale claim met betrekking tot de te veel berekende rente op doorlopend krediet tussen de € 500 miljoen en € 1 miljard zou kunnen liggen. ABN Amro is daarbij de partij die vooral getroffen zou worden. De bank wou geen commentaar geven op het bericht. Heeft u als particuliere belegger nog vertrouwen in traditionele banken of gaat u voor fintech? Bij de betrouwbare online brokers op deze site kan het allebei.