Cijfers van Philips, de geschiedenis herhaalt zich?


Er was een periode dat cijfers van Philips altijd een spannende tijd opleverde voor beleggers in het aandeel van het vroegere elektronicaconcern met de zeer gevarieerde omzet. Die tijd leek voorbij toen steeds meer divisies werden afgestoten en het beursbedrijf zich bijna volledig ging richten op zorgtechnologie. In deze markt was er immers een constante vraag naar de producten van het bedrijf en de in de westerse wereld is de groei van de zorgsector een zekerheid. Het was dan ook op zijn minst onplezierig dat Philips enkele weken voor de handelsupdate over het derde kwartaal met een winstwaarschuwing op de proppen kwam. Vanaf dat moment was er toch onzekerheid over wat er in het kwartaalbericht aan slecht nieuws te melden zou zijn. Er bestond een zekere traditie dat er na een winstwaarschuwing meer negatieve verrassingen volgden, deze keer lijkt het mee te vallen volgens de analisten.

Online Beleggen Markets

Geruststellend en relatief goed

De handelsupdate van Philips werd positief ontvangen door de meeste analisten. ING noemde de ontwikkeling bij Diagnosis & Treatment, een van de belangrijke divisies, zelfs relatief goed. De analisten van de grootste bank van Nederland zijn wel nieuwsgierig naar de maatregelen die het bedrijf denkt te nemen om de resultaten van de afdeling Connected Care op korte termijn te verbeteren. Hiervoor had Philips sinds de winstwaarschuwing 2 1/2 week de tijd gehad, maar in de handelsupdate is daarover weinig te lezen. Al met al is het kwartaalbericht voor ING geen aanleiding om het advies te wijzigen dat nu op hold staat. Ook het koersdoel wordt vooralsnog ongewijzigd gelaten op € 40. Dat is de koers waar het aandeel al een tijdje rond schommelt.

De cijfers over het derde kwartaal

Bij de presentatie van de cijfers werd een forse winstdaling gemeld van € 292 miljoen in 2018 tot € 208 miljoen dit jaar. De omzet steeg wel behoorlijk met bijna 10% naar € 4,7 miljard. Door Philips werd in de winstwaarschuwing ook aangegeven dat de handelstarieven een forse druk zouden leggen op de resultaten. Het bedrijfsresultaat daalde ook van 13,2% in het vorige jaar tot 12% in 2019. Topman Frans van Houten noemde de resultaten gemengd. De omzet steeg weliswaar naar verwachting maar het concern was niet in staat de resultaten op peil te houden. Wat de verwachtingen voor het 4e kwartaal betreft meldde Van Houten dat de groei van nieuwe orders tot stilstand was gekomen.

Indook voor een belegging in Philips kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen