Buffet geplaagd door natuurrampen


Warren Buffet is een voorbeeld voor vele (beginnende) beleggers, omdat hij in staat is geweest een groot vermogen te realiseren door te beleggen op een eenvoudige manier. Via het investeringsvehikel Berkshire Hathaway kunnen ook andere beleggers profiteren van ‘de oude wijze man van het beleggen’. Echter zijn er ook veel beleggers die hun posities proberen aan te passen op die van Buffet om daarmee een gespreide goed renderende portefeuille te realiseren. Dat het ook Berkshire Hathway soms tegenzit, bleek bij de presentatie van het de cijfers over het derde kwartaal van 2017. De winst was bijna gehalveerd ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Harvey, Irma en Maria

Misschien komen de namen u niet direct bekend voor. Zo werden echter de orkanen genoemd die, behalve het Caribisch gebied, ook het zuiden van de Verenigde Staten troffen. Alle drie de natuurrampen zorgden, behalve voor persoonlijk leed, ook voor grote materiële schade. Daarnaast was er ook nog de relatief zware aardbeving in Mexico. Verzekeringsmaatschappijen die deze risico’s hadden afgedekt, moesten dus ook op de beurs een flinke veer laten en dat was te zien aan de resultaten die Buffet – zoals gewoonlijk in eigen persoon – presenteerde. De nettowinst zakte in het derde kwartaal met 43% tot ongeveer $ 4 miljard. De iets hogere omzet in deze periode had daarop geen echte invloed. Grote posities die aangehouden worden in de verzekeringswereld waren volledig verantwoordelijk voor de lagere winst. 

Toch lieten de cijfers ondanks de fors lagere winst weer eens zien dat Buffet door spreiding van zijn  posities toch in staat is om een goed rendement te halen in periodes dat het even tegenzit in een bepaalde sector. De nutsbedrijven en de spoorwegen, waarin Berkshire ook veel heeft belegd, deden het erg goed.

En natuurlijk geldt voor al deze sectoren dat de visie van Warren Buffet er heel duidelijk op van toepassing is. De activiteiten van de bedrijven zijn volslagen duidelijk en voor een ieder te begrijpen, ook het feit dat verzekeren soms inhoudt dat er extra schades ontstaan en er verlies moet worden genomen.

Volgt u Buffet?

Onafhankelijk van of u Buffet wilt volgen of een andere visie op beleggen erop nahoudt: spreiding is altijd verstandig. Dat kan natuurlijk op vele manieren, ook met bijvoorbeeld hefboom. Kiest u voor dergelijke derivaten, neem dan posities in bij betrouwbare online brokers die hierin zijn gespecialiseerd. Een aantal van deze betrouwbare online brokers treft u aan op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen