Bouwers op de beurs


Er zijn in Nederland drie bouwbedrijven met enige omvang die beursgenoteerd zijn: BAM, Heijmans en VolkerWessels. Eigenlijk zijn het al jaren zorgenkindjes die maar weinig potjes kunnen breken en de beleggers vaker teleurstellen dan positief verrassen. Dat is best bijzonder, omdat de tijden voor bouwbedrijven zeer goed zouden moeten zijn. Op de woningmarkt zijn er grote tekorten en er wordt geschreeuwd om nieuwe koop- en huurhuizen. Ook de economie draait op volle toeren en dus is er vraag naar bouwers voor bedrijfspanden en aanpassing of vervanging van infrastructuur. Maar de bouwers in Nederland kampen al vele jaren met een slecht imago en ook op dit moment ziet de toekomst er niet erg rooskleurig uit.

Online beleggen bij Markets.com

De problemen van de bouwers

Een nog steeds voortdurend probleem waar de bouwers veel vertrouwen mee hebben verspeeld, is het feit dat ze grote opdrachten vaak te goedkoop hebben aangenomen om de concurrenten voor te blijven. Dat betekent nog steeds dat beleggers en financieel analisten bij de afloop van een groot project zich zorgen maken over mogelijke tegenvallers. Is er weer eentje, dan zijn de rapen weer gaar. Het is natuurlijk onvermijdelijk dat er projecten met tegenvallers zijn bij het aannemen van honderden opdrachten per jaar. Maar de grote Nederlandse bouwers lijken er maar niet in te slagen om deze missers weg te strepen tegen positieve resultaten op andere opdrachten. Hierdoor zijn de totale resultaten in de afgelopen jaren niet bepaald rooskleurig te noemen. 

Daarbij is er in de bouwwereld momenteel een schreeuwend tekort aan bekwaam personeel. De onderaannemers die misbruik maakten van goedkope arbeidskrachten zijn inmiddels verdwenen en de bouwvakkers zijn daardoor erg duur geworden, als ze al beschikbaar zijn. Ook materialen zijn in korte tijd fors in prijs gestegen en dat houdt verband met de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Drie maanden geleden waren er zelfs een periode geen heipalen meer beschikbaar. Door de hoge kosten kan men zelfs op de huidige woningmarkt maar relatief beperkte winsten realiseren. 

Voor de Nederlandse bouwers is er nog een derde probleem en dat is Brexit. Zowel BAM als VolkerWessels halen een groot deel van hun omzet uit het Verenigd Koninkrijk en het is voor beide bedrijven dan ook zeer de vraag wat een harde of zelfs zachte Brexit zal gaan betekenen. 

Beleggen in bouwers?

Het is bijzonder moeilijk in te schatten wat de toekomst zal gaan brengen voor deze Nederlandse bouwbedrijven. Zullen ze in staat zijn om solide resultaten neer te zetten en daarmee de negatieve spiraal van het aandelenkoersen te doorbreken? Of zal het van kwaad tot erger gaan? Het is aan u om daar een keuze in te maken. Betrouwbare online brokers zijn er wel. Die vindt u op deze site.      

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen