Blijft de ‘Trump-trend’ in stand?


Sinds het aantreden van Trump als president van de VS gaat het goed op de beurzen wereldwijd. Dat is geheel tegen de sombere verwachtingen in, die werden geuit voor aantreden van de flamboyante Donald. Trump maakt deze week een buitenlandse reis die zeker niet zonder risico’s is. Bezoeken aan Saoedi-Arabië, Israël en het NAVO-bondgenootschap kunnen voor problemen zorgen, indien de president zijn woorden niet zorgvuldig kiest. En inmiddels heeft de president ook ’thuis’ de nodige problemen. Het ontslag van FBI-directeur James Conley is voor zijn tegenstanders aanleiding om weer flink uit te halen naar president Trump. Het lijkt er na eerdere ontkenningen immers op dat de president aan de FBI-directeur heeft gevraagd om volledig loyaal te zijn aan zijn regering en een onderzoek naar de Russische contacten van zijn staf te laten rusten. Dat de president daarna de directeur ontsloeg, omdat deze het onderzoek blijkbaar niet wenste te staken, kan Trump nog duur komen te staan.

De economische hervormingen van de regering Trump

Door de politieke verwikkelingen op andere terreinen is het voorgenomen beleid van economische hervormingen en belastingverlaging wat op de achtergrond geraakt. Zolang Trump zich moet verdedigen op punten die zijn presidentschap op zijn minst controversieel maken, is het voor hem niet mogelijk om een meerderheid te krijgen in de Senaat ter zake voorstellen op het gebied van hervormingen en belastingwetgeving. En dat zijn nu juist de kwesties waar beleggers positief oordeelden over Trump en waardoor de beurzen hun stijging hebben laten zien.

In de grafieken is ook een opmerkelijk verschijnsel waar te nemen. De ‘zachte’ economische data zijn gestegen na de verkiezingen. Dan spreken we over bijvoorbeeld het vertrouwen van ondernemers en consumenten in de toekomst. Maar de harde economische data zijn achtergebleven. De detailhandelsverkopen zijn bijvoorbeeld niet gestegen, evenmin als de werkgelegenheid. Als deze tegenstelling niet verdwijnt, is het zeker niet onmogelijk dat de wereldaandelenindex binnenkort haar opmars zal staken.

Hoe beoordeelt u Trump?

Bent u ervan overtuigd dat de nieuwe president zijn problemen zal overwinnen en in staat is om de gewenste economische ontwikkelingen te realiseren? Of denkt u dat de regeringsperiode van Trump meer geschreeuw dan wol zal opleveren? De aandelenindices zullen hun oordeel vellen door duidelijk te maken of er nog vertrouwen is in het programma van Trump of niet. Via een hefboom kunt u hiervan profiteren indien u de juiste keuze kan maken. Kies in ieder geval altijd voor een betrouwbare online broker.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen