Biden gaat de strijd aan met Big Tech

Ex-president Trump liet het vooral bij woorden wat betreft de macht van een aantal grote bedrijven in de VS zoals Google, Amazon en Microsoft. Ook president Biden ziet de alsmaar uitdijende macht van een aantal bedrijven als een probleem.
De algemene opinie is dat big tech een enorme hoeveelheid informatie verzamelt over burgers zonder dat daar goede controle op is. Daarnaast zouden ze praktisch een monopoliepositie hebben bereikt in sommige sectoren door het opkopen of uit de markt drukken van concurrente. Biden kondigde geen concrete maatregelen af, maar gaf toezichthouders wel opdracht om scherper toe te zien op eerlijke concurrentieverhoudingen. De mededingingsautoriteiten zouden meer aandacht moeten geven aan de positie van de kleinere concurrenten van de genoemde bedrijven.
Een tweede Teddy Roosevelt?
Historici wijzen op het presidentschap van Theodore (Teddy) Roosevelt aan het begin van de 20e eeuw. Als Republikein nam hij de beslissing om de macht van de toenmalige grootste onderneming ter wereld te breken: Standard Oil. Deze oliemaatschappij had zoveel belangen in andere sectoren verworven dat het werd beschouwd als een machtsfactor op zich in de VS. Roosevelt verplichte Standard Oil om een flink aantal onderdelen te verkopen. Het was een van de eerste beslissingen waaruit het belang van sterke mededingingswetgeving bleek.
In deze eeuw is de macht van enkele bedrijven weer gegroeid. Roosevelt was ook de eerste president die een wet maakte waarin de belangen van consumenten werden vastgelegd. Ook Biden nam op dat punt enkele duidelijke besluiten: de prijs van medicijnen moet omlaag, aanbieders van internet mogen geen hoge kosten meer in rekening brengen bij beëindiging van een abonnement en banken worden verplicht de overgang van de ene naar de andere bank eenvoudiger te maken door data over te dragen.
Wat betekent de opstelling van Biden voor particuliere beleggers?
De huidige maatregelen van Biden tegen big tech zijn bepaald nog niet indrukwekkend. Maar wat gebeurt er als hij de beursbedrijven daadwerkelijk dwingt om onderdelen af te stoten? In het verleden is daarbij gebleken dat dit in eerste instantie waardeverlies oplevert voor beleggers. Hoewel in de VS erg veel waarde wordt gehecht aan een vrije markteconomie, is bij burgers de indruk ontstaan dat big tech op veel terreinen verantwoordelijk is voor te hoge prijzen en te lage lonen. De politiek moet hierop derhalve een antwoord vinden. Als belegger kunt u een antwoord formuleren via de betrouwbare online brokers op deze site.