Benzineprijs breekt records

Misschien houdt u als particuliere belegger niet iedere dag de olieprijs in de gaten. Maar als u bij de benzinepomp komt, merkt u meteen dat ook ruwe olie weer fiks in prijs omhoog moet zijn gegaan. De benzineprijs komt in de buurt van eerdere records en het zal niet lang meer duren voordat deze worden overtroffen. Waar de prijs van een vat olie op het hoogtepunt van de crisis, tweede kwartaal 2020, nog op een dieptepunt lag van $ 20, is deze inmiddels al weer gestegen naar $ 70. Dat is een niveau dat sommige analisten als onmogelijk hadden gezien. Wat is er dan veranderd in de situatie waardoor deze prijs weer gehaald wordt?
Onzekerheid voor de nabije toekomst
Veel analisten rekenden erop dat de crisis het gedrag van consumenten voorgoed zou veranderen. Daarnaast wordt het aandeel van de hernieuwbare energie met de dag groter. Er zijn in Noordwest-Europa al dagen dat energiecentrales moeten worden uitgeschakeld omdat er een overschot is aan groene energie. Dit is de energie dat is opgewekt door de zon en wind. Maar daarmee wordt weliswaar energie opgewekt voor industrieel en huishoudelijk gebruik, maar het transport van personen en goederen is nog voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstof. Veel personenauto’s hebben stilgestaan tijdens de crisis en verwacht werd dat thuiswerken een veel groter aandeel zou krijgen in de huidige economie.
Nu de crisis voor een deel bedwongen lijkt, is de vraag naar brandstof sneller toegenomen dan werd gedacht. Door de mindere vraag zijn echter de afgelopen jaren zowel olie-installaties voor het oppompen als voor de verwerking van ruwe olie stilgelegd. Het opstarten zal tijd kosten. Volgens analisten zal in het eerste halfjaar 2022 de vraag naar olie weer op hetzelfde peil zijn als voor corona. Het is de vraag of dat voor de productie ook zal gelden.
Olie voor beleggers
Middels de betrouwbare online brokers op deze site kunt u als particuliere belegger ook kiezen voor olie in diverse beleggingsproducten. De meeste analisten lijken zich vergist te hebben wat betreft de opleving van de prijs zoals we die nu meemaken. Wellicht dat de prijs nog flink zal stijgen als de onzekerheid toeneemt. Echter zal de opmars van hernieuwbare energie gewoon doorgaan. Dat zal ook gelden voor de afname van het aantal auto’s met brandstofmotor. Voor de korte termijn is er derhalve wellicht rendement te halen door een stijgende olieprijs. Op langere termijn lijkt dat echter niet meer het geval te zijn.