Beleggers verbazen zich over plan Groen Links

Geïnspireerd door het vertrek van de hoofdzetel van Shell uit ons land en een mogelijk vertrek van Unilever kwam Groen Links met de exit belasting. Voor bedrijven die ons land fiscaal zouden verlaten moest er een fikse belastingaanslag volgen. Hierbij werd met name gedacht aan het ontlopen van dividendbelasting door multinationals als Shell en Unilever. De experts verbaasden zich over het plan omdat het ons land oninteressant zou maken voor grote bedrijven en de inbaarheid van een dergelijke heffing ook erg moeilijk zou worden. De belangengroep voor grote bedrijven in ons land sprak zelfs van een regelrechte discriminatie omdat de wet alleen was bedoeld voor bedrijven met een omzet boven de € 700 miljoen. Ook de Raad van State wees op diverse onevenwichtigheden in het voorstel.
De rekening komt bij de aandeelhouders te liggen
Groen Links trok zich de kritiek aan maar zoals in de politiek wel meer gebeurt, ging het idee niet van tafel maar werd de mogelijke exit-belasting aangepast op een aantal punten en opnieuw gepresenteerd. In het nieuwe voorstel geldt de heffing niet meer alleen voor grote bedrijven maar voor ieder bedrijf dat ons land verlaat om zich in buitenland te vestigen, mag de belasting over meerdere jaren worden gespreid en hoeft deze niet meer door het bedrijf betaald te worden maar door de aandeelhouders. Dat laatste bijzondere punt is waarschijnlijk bedoeld voor de aanstaande AVA van Unilever. Het zal duidelijk zijn dat beleggers op het puntje van hun stoel zullen zitten. Hoe een dergelijke regeling moet worden uitgevoerd, is niet opgenomen in het voorstel.
Onzekerheid is slecht voor de beurs
Het lijkt erop dat ook het huidige voorstel van Groen Links een losse flodder is waar ook weinig steun voor te verwachten is in de Tweede Kamer. Maar bij de linkse partijen bestaat er vaak wel belangstelling voor wetsontwerpen waarin paal en perk wordt gesteld aan in hun ogen buitensporige rendementen op kapitaal. Daarbij zijn beleggers wel vaker het doelwit geweest. Om een mogelijk grote vlucht van bedrijven uit ons land te voorkomen is de ingangsdatum van de mogelijk nieuwe exit-heffing op 18 september gezet. Er is dus geen ontkomen meer aan.
Overigens wil Groen Links de bezwaren van de Raad van State nog bestuderen en tot aanpassingen komen. Voorlopig lijkt het er derhalve op dat de gemiddelde particuliere belegger zich nog geen directe zorgen hoeft te maken over Nederlandse aandelen. Uiteraard kunt u ook buitenlandse aandelen kopen via de betrouwbare online brokers op deze site.