Beleggen op lange termijn en demografie
Beleggen is vrijwel altijd bedoeld voor de lange termijn en dan praten we over een periode van 20 of 30 jaar. Wie voor een dergelijke lange periode een gespreide portefeuille wil aanhouden, moet ook altijd rekening houden met demografische factoren. In Europa en de VS krijgt men steeds meer te maken met vergrijzing en de steeds grotere mogelijkheden van de medische wereld zorgen ook voor steeds hogere kosten van gezondheidszorg. Dat zal op een gegeven moment de economische groei gaan beperken en dat moet voor beleggers aanleiding zijn om te kijken naar gebieden waar dat probleem helemaal niet speelt: India, Afrika en Zuid-Amerika.
India: interessant, maar duur
India is een land waar beleggers eigenlijk niet meer om heen kunnen. De Indiase bedrijven zijn kwalitatief meestal goed en er zijn maar weinig politieke belemmeringen zoals die in China gelden. Ook zal door de groei van de bevolking en het gemiddelde inkomen van een grote groep huishoudens, vooral op het gebied van consumentenindustrie de toekomst grote mogelijkheden bieden voor plaatselijke bedrijven. Maar op dit moment instappen is wellicht niet erg verstandig. Juist door de potentie die de Indiase beursbedrijven hebben, zijn de koerswinstverhoudingen opgelopen van wel 40 tot 50. En hoewel de bedrijven dat wellicht ook waard zijn op het moment, is het misschien opportuun om te wachten totdat deze verhoudingen weer op een lager niveau komen.
Afrika: politiek gevoelig
Veel beleggers aarzelen over Afrika, omdat er altijd wel een politiek schandaal ergens op dit grote continent plaatsvindt. Maar er zijn ook zeer interessante opties voor beleggers. Nigeria is momenteel relatief stabiel en de economie groeit er gestaag. Over 15 jaar is Nigeria het vierde land qua bevolkingsgrootte op aarde en het heeft dan een zeer jonge bevolking. Vooral op het gebied van houdbare voedingsmiddelen zal er dan een enorme markt zijn. Een bedrijf als Nestlé Nigeria, genoteerd aan de lokale beurs, lijkt dan ook veel potentie te hebben.
Zuid-Amerika: nog veel familiebedrijven
In Zuid-Amerika is de meerderheid van de aandelen van veel beursbedrijven nog steeds in handen van een familie. Dan is het van belang te kijken in hoeverre in het verleden ook voldoende rekening is gehouden met de belangen van kleinere aandeelhouders. Juist door de familiebelangen is bij deze bedrijven vaak het oog gericht op de langere termijn en dat kan in het voordeel werken van de minderheidsaandeelhouders die ook voor de lange termijn gaan. Bij een eventuele overname is er ook veel aandacht voor de aandeelhouders, omdat het immers vooral om de eigen familie gaat.