Beleggen in voeding?


Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking in 2030 weer met een miljard mensen zijn toegenomen tot 8,6 miljard. In 2100 zal dat zijn opgelopen naar 11 miljard. Weinig beleggers zullen hun blik al op het jaar 2100 hebben gericht, maar 2030 komt als behoorlijk dichtbij. Hoe moeten al die extra monden worden gevoed en welke sectoren gaan daarvan profiteren? Die vraag wordt niet voor het eerst gesteld in de geschiedenis. Thomas Robert Malthus deed het ook heel indringend. Hij voorspelde eigenlijk dat het niet zou gaan lukken en dat de mensheid ten onder zou gaan aan die te snelle groei. Toch lukte het telkens weer door inventiviteit de voortplantingssnelheid voor te blijven, al waren en zijn er ook altijd tijdelijke tekorten in bepaalde gebieden. Welke technologieën maken de beste kans op dit moment om al die hongerige monden te voeden?

Online beleggen bij Markets.comKweekvlees

Voor iedere kilo vlees is er op dit moment 25 kilo voer en 15.000 liter water nodig. Dat geeft een enorme extra druk op de landbouwproductie en de aarde die nu eenmaal maar beperkte ruimte heeft. Maar als we in staat zouden zijn om van 1 kilo ingrediënten ook 1 kilo vlees te maken? De eerste burger met kweekvlees kostte ongeveer € 300.000. Met de huidige technologie, die nu in een Nederlandse kluis ligt, verwachten onderzoekers in staat te zijn om binnen vijf jaar een kilo vlees te produceren voor een prijs die tussen de 10 en 20 euro ligt. En dat zonder een veestapel die veel landbouwproducten en water gebruikt, veel ongewenst methaan produceert en veel ruimte in beslag neemt. Als kweekvlees in productie wordt genomen op commerciële basis, lijken de voordelen enorm, net als de winsten.

Zeewier

In Azië is deze zeer proteïnerijke groente al ingeburgerd en ook in de rest van de wereldkeuken staat het soms op het menu. Zeewier kan enorm snel groeien als het voldoende licht krijgt en ook ondiep water is geen probleem, zodat het oogsten niet echt moeilijk hoeft te zijn. Daar kan geen boerenkool tegen op. Er zijn nu plannen om zeewier te kweken tussen de enorme windmolenparken op zee. Daar kunnen dan draden worden gespannen in ondiep water en de scheepvaart heeft er geen enkele hinder van. Als u het als consument wilt eten, is zeewier binnenkort een product waar veel aan te verdienen valt.

Vis kweken op volle zee

Zalm kweken lukt tot dusverre alleen nog in de Noorse Fjorden en bij de Schotse kust. Maar er zijn problemen met ziekten en parasieten, omdat de doorstroming bij de kust onvoldoende is. Men is bezig met de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde platforms die op volle zee kunnen worden gebruikt om die nadelen te voorkomen. In welke methode heeft u het meeste vertrouwen? Kies voor uw beleggingen altijd een betrouwbare online broker. Op deze site vindt u die.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen