Banken hanteerden woekerrente

Een uitspraak van het Kifid (het klachteninstituut voor financiële dienstverlening) kan banken zomaar weer een € 1 miljard of meer gaan kosten. Ook ABN Amro hoort in dat rijtje thuis, al is de bank vooralsnog in beroep gegaan tegen de uitspraak. Credit Agricole die via een dochteronderneming in Nederland is veroordeeld, heeft inmiddels een schadepot gereserveerd van € 120 miljoen en is bereid om de klanten die daarvoor in aanmerking komen te compenseren. Experts vragen zich af of dat bedrag wel hoog genoeg is indien alle gedupeerden zich zouden melden. De omvang bij een aantal andere banken wordt nog groter geacht. Waar draait het deze keer om? Het doorlopend krediet.
Doorlopend krediet: eenvoudig, maar wel erg duur
Iedere bank heeft er wel reclame voor gemaakt: het doorlopend krediet voor particulieren. Erg eenvoudig omdat er altijd een ‘reserve’ aanwezig is op het moment dat het nodig is. Valt de vakantie wat duurder uit of moet de cv-ketel onverwacht worden vervangen dan kan je daardoor het doorlopend krediet gebruiken. Geen gedoe om telkens een lening te moeten afsluiten en rente en aflossing in termijnen te moeten voldoen. Het doorlopend krediet heeft meestal een variabele rente en wordt afgelost met wat de gebruiker over heeft van zijn periodieke inkomsten. De variabele rente is hoog omdat het een krediet is wat ieder moment kan worden gebruikt, dat is uiteraard ook kostbaar voor de verstrekker.
Variabel betekent ook omlaag
In de uitspraak op het verzoek van een consument die klaagde over de woekerrente van Credit Agricole was het Kifid duidelijk. Als de rente op een doorlopend krediet variabel is, moet deze ook in de pas blijven lopen met de marktrente. Dat houdt uiteraard in dat de variabele rente in de afgelopen jaren flink omlaag had gemoeten ten opzichte van het tijdstip dat het doorlopend krediet werd afgesloten. Indien een bank dit niet heeft toegepast, kan de lener een compensatie vragen voor het verschil. Door de verstreken periode en de hoge rente op dergelijke kredieten kan het voor een consument al gauw om een aanzienlijk bedrag gaan. De stroppenpotten van de banken moeten weer fors worden gevuld.
Nog steeds hebben banken problemen met de gevolgen van de kredietcrisis en het businessmodel van een ‘gewone’ consumentenbank lijkt steeds verder onder druk te komen. Heeft u als particulier belegger nog belangen in deze sector of wilt u deze juist nu uitbreiden. De betrouwbare online brokers op deze site kunnen u daarbij van dienst zijn.