Heeft de Brexit invloed op uw beleggingen?

De Brexit is een feit. Sinds 1 januari maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de Europese Unie. Na een paar onzekere jaren zijn de onderhandelingen uiteindelijk niet uitgelopen op datgene waar iedereen bang voor was: een harde Brexit. De EU en het VK hebben op 24 december jongstleden een akkoord bereikt en de twee partijen gaan op goede voet verder. Toch ontkomen we er niet aan dat er dingen gaan veranderen. Wat dat precies gaat zijn en hoe de toekomst er voor het Verenigd Koninkrijk uit gaat zien, is nog enigszins onduidelijk. Voor beleggers is dit reden om de verschillende markten extra goed in de gaten te houden. Want ondanks de deal kan de Brexit toch invloed hebben op de keuzes die u maakt.
Er is opluchting, al zijn de eerste gevolgen zichtbaar
Met de deal van 24 december 2020 is het ergste scenario afgewend. Het nieuws van een akkoord bracht ook meteen verlichting op de beurzen. De FTSE 250 index (met de 101 t/m 350 grootste bedrijven van de London Stock Exchange) steeg al met 1.15% zodra de eerste berichten van een mogelijke deal naar buiten kwamen. De waarde ligt halverwege januari nog steeds flink hoger dan het grootste deel van 2020.
De FTSE 250 index is een belangrijke graadmeter voor de stand van de Britse economie. Belangrijker nog dan de FTSE 100, de index die de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven bevat. Ondanks het positieve gevoel dat de FTSE 250 oplevert, is er in Londen City niet alleen goed nieuws. Op 31 december 2020, de laatste dag voor de officiële Brexit, verloor het Verenigd Koninkrijk het recht om te handelen in aandelen van bedrijven die tot de Europese Unie behoren. Binnen de eigen grenzen vindt dus geen handel meer plaats in aandelen van bijvoorbeeld BNP Paribas of Airbus. Tot 1 januari had het VK een zeer sterke positie in de handel in Europese aandelen waardoor deze nieuwe regel meteen grote gevolgen heeft. Het vertrek van de aandelenhandel zorgt simpelweg voor minder belastinginkomsten, iets wat de economie niet ten goede komt. Als alternatief is het Verenigd Koninkrijk bezig om de handel in Zwitserse aandelen weer op te pakken. Sinds 2019 is deze handel op beursplatformen in de Europese Unie verboden. Het VK ziet kansen om een nieuwe deal te sluiten en zo de verloren belastinginkomsten een beetje goed te maken.
Een lage koers voor de Britse pond
Het Verenigd Koninkrijk is voor de handel sterk afhankelijk van Europa. Ongeveer de helft van de handel in goederen en diensten vindt plaats met de EU. De Europese Unie heeft veel diversere handelsbetrekkingen. Wat dat betreft is het VK dus afhankelijker van de EU dan andersom. Maar het zijn niet alleen de veranderingen in dit soort handelsbetrekkingen die de Britse economie kunnen verzwakken. Doordat er zoveel aanpassingen nodig zijn (onder andere voor de herstructurering van de productieketen), moet de regering investeren. Zo’n investering in onzekere tijden zal de economie in de eerste periode zwakker maken, zeker nu de Brexit ook nog eens samenvalt met de coronapandemie.
Onzekerheid en een verzwakte economie zetten de Britse pond automatisch verder onder druk. We zien de koers van de Britse valuta al enige tijd dalen. De laatste maanden schommelt de waarde ergens tussen de 1,10 en 1,15 euro. Dit is een groot verschil met de jaren waarin er van een Brexit nog lang geen sprake was. Een waarde van 1,40 euro of hoger was in die tijd geen uitzondering. Inmiddels is die koers al jaren niet meer in zicht geweest. De verwachting is ook niet dat dat snel gaat veranderen. Wanneer u graag belegt in valuta, is het verstandig om de Britse pond wat tijd te geven. Zolang het Verenigd Koninkrijk geen stabiliteit heeft opgebouwd, is de kans klein dat de Britse valuta weer echt gaat stijgen.
Het zijn nog steeds onzekere tijden voor Britse bedrijven
Britse bedrijven hebben een paar zware jaren achter de rug. Om de gevolgen van de Brexit te ontlopen, hebben meerdere ondernemingen hun hoofdkantoor naar het Europese vasteland verhuisd. Een paar grote bedrijven die de stap nog niet hebben genomen, houden de optie van een verhuizing open. Als blijkt dat de Brexit ze te veel dwarszit, zullen ze de overstap naar Nederland, Duitsland, Frankrijk of een van de andere EU-landen alsnog maken. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de economie van het Verenigd Koninkrijk. Los van dat er minder geld binnenkomt, gaan er ook banen verloren. Dit kan een grote economische klap betekenen.
Zelfs nu de Brexit-deal rond is, is de storm nog lang niet gaan liggen. De onzekerheid over de toekomst blijft en dat heeft gevolgen voor de aandelenkoersen van verschillende bedrijven. Toch betekent dit niet dat de Britse aandelenmarkt een markt is die u moet negeren. Zolang u goed onderzoek blijft doen en slim kiest, biedt deze aandelenmarkt zeker kans.
Deze Britse aandelen kunnen een slimme investering zijn
De afhandeling van de Brexit en de coronacrisis lopen in deze periode enigszins door elkaar. Een bedrijf als AstraZeneca profiteert bijvoorbeeld volop van de coronacrisis. Datzelfde geldt voor Asos.com, een bedrijf dat online kleding verkoopt aan met name jongeren. Beide ondernemingen ervaren maar weinig negatieve gevolgen van de Brexit, simpelweg omdat de positieve gevolgen van de coronacrisis overheersen. De IT-sector lijkt ook weinig te merken van de ingrijpende veranderingen die de Brexit teweegbrengt. Aandelen Softcat zijn in slechts een maand tijd enkele honderden euro’s meer waard geworden. Zelfs aardoliebedrijf BP zit sinds die enorme dip van begin november weer in de lift. Als het vaccineren eenmaal goed op gang is en de reiswereld opengaat, zal de waarde van een aandeel BP nog verder stijgen. De Brexit is een factor die ook bij dit bedrijf maar een kleine rol speelt. Dit zijn precies de bedrijven die u op dit moment nodig heeft voor een goede belegging wanneer u graag naar het Verenigd Koninkrijk kijkt.