De EUR/USD-koers stijgt, maar het einde is in zicht

In West-Europa zijn de ogen al snel gericht op Amerika. Ook beleggers houden de situatie in de Verenigde Staten nauwkeurig in de gaten. Veranderingen binnen de Amerikaanse politiek en/of economie kunnen zomaar van invloed zijn op beleggingen. Dat geldt zeker voor de valutahandel. Als u wilt beleggen in het valutapaar EUR/USD moet u goed op de hoogte zijn van alles wat er speelt. De dollar is momenteel relatief zwak, al lijkt er een kentering in zicht. Die kentering maakt het zeer interessant om juist nu te beleggen in EUR/USD.
Kijkt u naar kleine koersbewegingen of toch naar de langere termijn?
Valutakoersen zijn altijd in beweging. Waar de EUR/USD-koers in de vroege ochtend misschien op 1,1962 dollar staat, kan de waarde enkele uren later zomaar zijn gestegen naar 1,2023 dollar. Deze kleine koersstijging kan voor de kortetermijnbelegger al voldoende zijn om de dag positief af te sluiten. Houdt u de valuta liever wat langer dan een paar uur in uw beleggingsportefeuille, dan is het zaak om naar de achterliggende redenen voor de relatief zwakke dollar te kijken. Pas als u die achterliggende redenen begrijpt, krijgt u een duidelijk inzicht van wat er in de toekomst mogelijk met het valutapaar EUR/USD gaat gebeuren.
Een relatief hoge koers door de rentedaling in de VS
Bij koersschommelingen op korte termijn (een paar uur of hooguit een dag), gaat het om een verschil van hooguit een paar honderdsten. Op de langere termijn zijn de verschillen een stuk groter. Zo stond de EUR/USD-koers in juli 2008 op ongeveer 1,59. Met deze hoge koers was het voor iedere belegger duidelijk dat de Europese economie op dat moment een stuk betrouwbaarder en stabieler was dan de Amerikaanse. In de periode na de eeuwwisseling was het beeld heel anders. Met een koers die maar moeilijk boven de 0,90 uitkwam, stond de euro erg zwak tegenover een sterke Amerikaanse dollar.
Nu we in de tweede helft van april 2021 zijn aanbeland, schommelt de EUR/USD-koers rond de 1,20 dollar. Dit is redelijk aan de hoge kant. De relatief hoge koers (en dus zwakke dollar) is grotendeels te danken aan de rentedaling in de Verenigde Staten. Die daling van de rente op de staatsleningen met een looptijd van 10 jaar is opmerkelijk omdat de verwachtingen voor de Amerikaanse economie positief zijn. Toch blijven er een paar twijfels die de echte kentering tegenhouden. Als die twijfels zijn verdwenen, is de kans groot dat de dollar sterker wordt en de koers gaat zakken.
Economen voorzien een positievere trend voor Amerika dan voor Europa
De hele wereld houdt momenteel de adem in. Want wanneer kunnen de samenlevingen weer open en kan de economie aan zijn herstel beginnen? De onvoorziene pauze bij het vaccineren met Johnson & Johnson heeft twijfel gebracht in het tempo waarin de Amerikaanse economie kan herstellen. Die twijfel zorgt ervoor dat EUR/USD-koers nog steeds geen daling heeft ingezet. Hier gaat mogelijk snel verandering in komen. Mocht het vaccineren met Johnson & Johnson binnenkort weer van start gaan, dan gaat de dollar daar de vruchten van plukken. Tegenover Europa is de Verenigde Staten zeker in het voordeel. Waar het vaccineren op het Europese vasteland langzaam gaat, hebben de Amerikanen het tempo er goed in. Hoe sneller de samenleving open kan, hoe eerder de economie kan herstellen en hoe sterker de dollar weer wordt.
De goede vaccinatiestrategie is niet de enige waarom de dollar binnenkort aan kracht kan winnen. Economen zijn optimistisch doordat vorige week bekend werd dat er in de Verenigde Staten aanzienlijk minder steunaanvragen kwamen dan verwacht. In plaats van de verwachte 710.000 aanvragen voor een werkeloosheidsuitkering, kwamen er ‘slechts’ 576.000 bij. Dit aantal is door economen enthousiast ontvangen, want hiermee lijkt de afname van het aantal steunaanvragen te zijn ingezet. Daarnaast zijn er vorige week positieve cijfers vanuit de detailhandel naar buiten gebracht, en ook de cijfers uit het industriële veld zijn veelbelovend. Economisch gezien lijkt het de Verenigde Staten momenteel wat meer voor de wind te gaan dan Europa. Als die trend zich doorzet, gaat de EUR/USD-koers vanzelf weer zakken. De Amerikaanse dollar wordt sterker, de Europese euro verzwakt. Wie graag handelt in valutaparen, moet hier zeker rekening mee houden.
De piek van de EUR/USD-koers komt eraan
De afgelopen tijd zat de waarde van de euro telkens tegen de 1,20 dollar aan. Lang leek het erop dat het de euro niet ging lukken om verder te stijgen en die grens te doorbreken. Technisch gezien zit het valutapaar EUR/USD met de koers van 1,20 dollar op een weerstandsniveau. Dit betekent dat handelaren bij het overschrijden van deze grens de neiging hebben om te verkopen. Het resultaat is dat de prijsstijging wordt belemmerd en dat het voor de euro lastig wordt om nog veel verder in waarde te stijgen. Hoewel de EUR/USD-koers dat weerstandsniveau van 1,20 dollar inmiddels heeft bereikt, verwachten veel valutaspecialisten geen verdere stijging. Sterker nog, de verwachting is dat binnenkort de euro ten opzichte van de dollar terug gaat vallen. Hiermee gaat er een einde komen aan de stijging die enige tijd geleden is ingezet.
Dat de EUR/USD-koers hoogstwaarschijnlijk zijn piek heeft bereikt (of bijna tenminste), heeft meteen gevolgen voor uw beleggingen. Als die kentering er inderdaad gaat komen, gaat de waarde van de dollar stijgen en die van de euro zakken. Wanneer het moment daar is, is het slim om actie te ondernemen. Natuurlijk hoeft u zich niet per se op euro’s en Amerikaanse dollars te richten. De valutahandel (of Forex, zoals u wilt) is een stuk breder. Investeren in valutaparen met Japanse yens, Britse ponden, Australische dollars, Canadese dollars of Zwitserse franken: bij een online broker kan het allemaal. Zolang u goed weet hoe de verschillende economieën zich op dat moment tot elkaar verhouden, kan het beleggen in valuta zeer interessant zijn.