Amsterdams bedrijf schittert op beurs New York


Elastic, een jong Amsterdams bedrijf heeft vrijdag een schitterend beursdebuut beleefd in New York. Hoewel de verwachtingen ook vooraf hooggespannen waren, was een stijging van emissiekoers met 94% op de eerste dag een positieve verrassing. Daarmee heeft het Nederlandse bedrijf een marktwaarde gekregen van bijna $ 5 miljard. De introductiekoers was $ 36, maar op het eind van de dag toonden de borden een bedrag van $ 70. Voor de oprichters en geldschieters van Elastic een moment waarop ze honderden miljoenen rijker werden.

Elastic, een bedrijf met veel ambitie

Het was al sinds juli 2018 bekend dat Elastic voor de beurs van New York zou kiezen en niet voor Amsterdam. Het bedrijf werd in 2012 opgericht als Elastic Search door onder andere Steven Schuurman. Schuurman begon zijn loopbaan bij Sogjo, in een verantwoordelijke positie. Maar zijn ambitie was het opbouwen van bedrijven. Hij heeft al eerder getoond dat goed te kunnen met de verkoop van Orangen en Springsource. ‘Een kwestie van goede mensen om je heen verzamelen,’ noemt de ingenieur in elektrotechniek dat. Al vele jaren werkt hij samen met de Israëlische ingenieur Shay Banon, die een genie wordt genoemd wat betreft het ontwikkelen van software. Banon is inmiddels ook benoemd tot CEO van Elastic, terwijl Schuurman commissaris is geworden.

Wat Elastic zo interessant maakt voor beleggers in de VS, is de software die de onderneming maakt om data real-time te doorzoeken. Software van Elastic werd onder meer gebruikt om analyses van Twitter te maken voor Barack Obama en het doorzoeken van de data die de Mars Curiosity Rover voor NASA verzamelde.

Huidige klanten zijn onder andere: Facebook, Microsoft, NASA, Cisco, Ebay en de New York Times. De waardering van Elastic op $ 5 miljard is voornamelijk gebaseerd op de verwachte ontwikkelingen van het bedrijf. Volgens de laatst bekende cijfers behaalde het bedrijf een omzet van ongeveer $ 100 miljoen en heeft het 500 werknemers.

Elastic is de tweede Nederlandse startup op techgebied die een waarde kent van meer dan $ 1 miljard. Adyen ging Elastic dit jaar voor. Volgens ingewijden is er naar schatting zo’n $ 200 miljoen aan venture capital in Elastic geïnvesteerd.    

Nieuwe kansen voor beleggers

Na de succesvolle introductie van Adyen en Elastic is het wachten op het volgende Nederlandse succes. Bent u er dan bij als de emissie wordt uitgeschreven? Of kiest u ervoor om te beleggen in de toekomst van de genoemde bedrijven? Beleggen is op diverse manieren mogelijk bij de op deze site genoemde betrouwbare brokers. 

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen