Amerikaanse grootbanken voorzichtig in de lift


Na de kredietcrisis is het voor een aantal Amerikaanse grootbanken nodig geweest om op de tenen te lopen en zeker niet te hoog van de toren te gaan blazen. De kredietcrisis is immers ontstaan door een te ruim leningbeleid van diezelfde banken. Het ruimhartig verstrekken van hypotheken aan vrijwel iedereen met of zonder vaste inkomsten, blies bijna het financiële systeem op in de hele westerse wereld. Door de kapitaalmarktrente jarenlang op 0% te houden en gigantische hoeveelheden geld in de markt te pompen lijkt de FED het probleem te hebben opgelost. Zekerheid daaromtrent zal echter pas veel later kunnen worden verkregen.

Verdienen op de leningportefeuille

Jarenlang is het nauwelijks mogelijk geweest om geld te verdienen op een leningportefeuille door de grootbanken. De rente was zo laag, dat de marge amper voldoende was om de afgeslankte kredietafdelingen break-even te houden. Dat lijkt door de stijging van de rente de afgelopen maanden wel weer mogelijk. Drie Amerikaanse grootbanken toonden onlangs hun cijfers over het afgelopen kwartaal.

JPMorgan (de grootste) zag de winst oplopen naar $ 7 miljard op jaarbasis en dat was met name te danken aan de leningenportefeuille. De investeringstak deed het dit kwartaal een stuk minder, omdat er ook gewoon minder te beleven viel op de beurzen. Citigroup had ook last van het beurssentiment en zag de nettowinst dan ook met 2,5% dalen tot $ 3,9 miljard. Maar ook hier was het resultaat op de leningen duidelijk verbeterd. Het duidelijkst was de invloed van de gestegen rente bij Wells Fargo. Deze bank is met afstand de marktleider op het gebied van hypotheken in de VS. Daardoor kon de bank de nettowinst opschroeven met 5% naar $ 5,8 miljard.

Het lijkt er dus op dat de grootbanken in de VS weer kunnen gaan doen waar ze mee bezig waren voordat de kredietcrisis uitbrak, namelijk (veel) geld verdienen op leningen. In hoeverre de risico’s deze keer beter worden ingeschat, zal moeten blijken. Dat is tenslotte iets dat beleggers ook altijd moeten beoordelen bij hun beslissingen.

Met hefboom in Amerikaanse financials?

De gestegen rente lijkt een duidelijke positieve invloed te hebben op de resultaten van de Amerikaanse grootbanken. Volgens de experts zal de FED nog een aantal rentestappen zetten in de komende tijd. Is dit voor u voldoende aanleiding om te beleggen met hefboom in de Amerikaanse grootbanken? Kies in ieder geval wel voor een betrouwbare online broker wanneer u een online belegging aangaat. Een overzicht van betrouwbare brokers met Europese licentie vindt u in ons overzicht op de site!

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen