Amerikaans belastingplan goed voor de beurzen?


Op woensdag 20 december 2017 heeft het Amerikaanse huis van Afgevaardigden definitief toestemming gegeven voor de grootse herziening op belastinggebied in 30 jaar tijd. Het huis wordt momenteel gedomineerd door de Republikeinen en het voorstel werd met 224 tegen 201 stemmen aangenomen. Eerder had de Senaat het belastingplan van Trump al goedgekeurd. In de plannen gaan de belastingen omlaag voor alle bedrijven en de rijke Amerikanen. 

De gevolgen gaan verder dan de Amerikaanse economie

Vooral in het buitenland is er lange tijd twijfel geweest in hoeverre dit troetelkindje van president Trump goedkeuring zou krijgen van zijn eigen partij. Nu bestaat er onder Republikeinen geen enkele weerstand tegen belastingverlaging en een kleine(re) overheid, maar natuurlijk speelt ook het overheidstekort hier een belangrijke rol. Al vele jaren protesteren de Republikeinen tegen het vergroten van de overheidsschuld waar ze vooral de Democraten voor verantwoordelijk houden. Daarom hadden waarnemers ook verwacht dat ook de eigen partij van Trump eerst meer zekerheid zou willen hebben hoe deze forse belastingverlaging zal worden opgevangen om de overheidsfinanciën niet helemaal uit de hand te laten lopen. Trump gaat er zonder veel onderbouwing vanuit dat deze belastingherziening als ‘raketbrandstof’ zal fungeren voor de economie en dat daardoor ook de overheidsinkomsten zullen toenemen. Daarnaast is de huidige president natuurlijk ook een voorstander van een zo klein mogelijke overheid en kunnen alleen uitgaven voor defensie van hem een positieve impuls verwachten.

Buitenlandse financiële experts zien zowel het verder laten oplopen van de overheidsschuld als het wegsnijden van alles wat naar overheid riekt als een experiment met onbekende afloop. Omdat de belastingplannen vooral een extraatje betekenen voor rijke Amerikanen (ondernemers en niet-ondernemers) zullen de verschillen in inkomen in het land op sommige punten nog schrijnender worden. Daarbij komt dat het (grote) arme deel van de bevolking op steeds minder hulp zal kunnen rekenen. Ook voor de ondernemers in het land is het echter de vraag of de toenemende verslechtering van de infrastructuur en de afnemende koopkracht van een deel van de bevolking de belastingverlaging zal kunnen compenseren. Het experiment zal dat duidelijk moeten maken.

Wat zijn uw verwachtingen voor de beurs?

De Amerikaanse beurzen hebben positief gereageerd op het goedkeuren van de belastingherziening. Dat is uiteraard logisch, omdat door de verlaging van de vennootschapsbelasting (van 35% naar 21%) de nettoresultaten bij gelijkblijvende omstandigheden fors zullen stijgen. Verwacht u dat het effect ook op langere termijn positief zal uitpakken voor het bedrijfsleven en de beurs? Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u daar met hefboom op inspelen.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen