AkzoNobel, voor zekerheid in de aandelenportefeuille


Het komt niet zo vaak voor dat een beursbedrijf teruglopende verkoopvolumes moet melden en toch beloond wordt met een hogere koers van het aandeel. Het lukte AkzoNobel met de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. De belangrijkste divisies van de verfproducent lieten een volumedaling zien van 5%. Toch steeg de omzet van het bedrijf met 3% en werd ook een aanzienlijk hogere nettowinst gerealiseerd. AkzoNobel voerde het gehele jaar al prijsverhogingen door als gevolg van stijgende grondstoffen. Maar de belangrijkste reden voor de toegenomen winst, is verlaging van de kosten. In het 3e kwartaal werd een kostenreductie bekend gemaakt van € 19 miljoen. Daarmee staat de teller sinds de aanvang van het programma op € 90 miljoen. Ook het komende jaar zal er nog fors moeten worden gesneden, want voor eind 2020 dienen de kosten met € 200 miljoen te zijn verlaagd. Dat zal ook in Nederland banen kosten, maar de uitvoer van de plannen tot op heden en de resultaten zorgden voor de hoogste beurskoers van het aandeel dit jaar.

Online Beleggen Markets

Van een bescheiden begin naar een wereldspeler

De ‘voorouder’ met de langste geschiedenis is Det Homblafske Selskab uit Denemarken. Dit fabriekje werd in 1777 in Denemarken opgericht en maakte een coating die Sadolin werd genoemd. Die naam bestaat nog steeds via een merk in het assortiment van AkzoNobel. De Nederlandse oorsprong komt via Sikkens dat in 1792 van start ging in Groningen. Sindsdien zijn er vele namen bijgekomen. Naast verf werd het bedrijf ook groot op het gebied van vezels en medicijnen. Dat leidde tot een splitsing in 2006 waarbij AkzoNobel weer vrijwel uitsluitend zich op productie van verf richtte. Door de overname van ICI in 2007 zou de grootste verffabrikant ter wereld ontstaan. De combinatie werd door de Europese Commissie gedwongen een groot aantal merken af te stoten. Momenteel is AkzoNobel de 3e verfproducent op de wereld met Europa en Azië als belangrijkste markten.

Een goed gevulde kas

De afname van de verkoopvolumes bij AkzoNobel wordt door experts ook beschouwd als een aankondiging voor economische teruggang. Door het programma van kostenbesparingen en de goedgevulde kas kan de onderneming dan op overnamepad om minder sterke bedrijven voor een aantrekkelijke prijs te verwerven. Dit beursbedrijf lijkt dus al voorbereid op de magere jaren die wellicht gaan volgen. Wilt u als particuliere belegger AkzoNobel in uw portefeuille dan is dat mogelijk via de beleggingsproducten van de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen