Airbus, een zekerheid?

Soms lijkt het erop dat het de particuliere belegger eenvoudig wordt gemaakt, zoals in de luchtvaartsector. Als het draait om vliegtuigen met een capaciteit van meer dan 100 passagiers zijn er eigenlijk maar twee ondernemingen in de wereld die er echt toe doen: Boeing en Airbus. Als een van beide dan in een crisis belandt, kan de ander daarvan profiteren. Zo flirtte de topman van KLM afgelopen week duidelijk met Airbus. Ter gelegenheid van een nieuwe Boeing Dreamliner gaf hij een interview waar hij hintte op een overstap naar Airbus voor de complete Europese vloot. Bijzonder omdat juist de KLM, ook na de overname door Air France, tot dusverre de voorkeur had gegeven aan Boeing. Maar veel passagiers zullen vandaag de dag niet zonder enige twijfel in een Boeing stappen.
Een gelukte Europese samenwerking
Airbus is een van de projecten waarmee duidelijk is geworden dat Europese samenwerking ook tot successen kan leiden. Het samenwerkingsverband werd gevormd door de grootste vliegtuigbouwers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië in 1970. Het Britse Aerospace verliet het bedrijf in 2006, wellicht toen al een voorteken van de Brexit die nog zou komen. Doel van de samenwerking was om het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie uit de VS. In die tijd was Boeing de grootste leverancier van passagiersvliegtuigen. Het project werd een groot succes. Airbus leverde moderne en betrouwbare toestellen die de concurrentie aankonden met de Amerikaanse modellen. Nadat de luchtvaartwereld even had aangezien hoe de toestellen het deden bij Europese luchtvaartmaatschappijen kwamen de bestellingen uit de hele wereld. Airbus levert nu bijna de helft van alle straalvliegtuigen voor civiele doelen.
Beleggen in Airbus?
Door de Amerikanen werd met succes een proces aangespannen bij de World Trade Organization vanwege overheidssteun aan Airbus. Op basis van die uitspraak mag de VS strafimportheffingen opleggen aan de EU. Een van die maatregelen ging afgelopen week is, de importheffingen op Europese vliegtuigen (lees Airbus) is verhoogd van 10 naar 15%. Het is niet onmogelijk dat dit percentage nog verder wordt verhoogd. De VS past de straf toe om zoveel mogelijk exporteurs zenuwachtig te maken. In eerdere instantie werden producten als wijn, kaas en whiskey al belast.
Toch lijken de problemen bij Boeing zo groot dat Airbus daar voor de komende jaren van zal kunnen profiteren. Kiest u als particuliere belegger voor Airbus? Dat kan ook bij de betrouwbare online brokers op deze site.