Beleggen in olie


Online beleggen in olie

In de oliehandel gaat veel geld om. Oliestaten als Saoedi-Arabië en Qatar hebben hun rijkdom voornamelijk te danken aan de productie van olie. Deze landen zijn zeker niet de enigen die profiteren van de oliehandel. Ook voor beleggers valt er behoorlijk veel geld mee te verdienen.

Beleggen in olie: hoe werkt het?

Beleggers die geld willen investeren in olie, hebben twee keuzes. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om aandelen te kopen van een oliemaatschappij. Het Nederlandse Shell is één van de grootmachten op het gebied van olie, al zijn er natuurlijk veel meer oliemaatschappijen waar u in kunt investeren. De aandelenkoers is deels afhankelijk van de actuele olieprijs. Daarnaast speelt ook de bedrijfsvoering een grote rol. U belegt immers niet alleen in de grondstof zelf, maar ook in het bedrijf dat in de olie handelt.

De andere mogelijkheid is om direct in olie te beleggen. Dit doet u door CFD’s te kopen bij een online broker. Deze CFD’s volgen enkel de koers van de olie. U bent dus niet afhankelijk van de bedrijfsvoering van de oliemaatschappijen.

De olieprijs op de korte termijn

De prijs van olie is voor een groot deel afhankelijk van de vraag en het aanbod. Stel dat de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) opeens meer olie gaat exporteren dan gebruikelijk. Het aanbod stijgt, terwijl de vraag naar de grondstof hetzelfde is gebleven. Het grote aanbod zorgt er automatisch voor dat de olieprijs gaat dalen.

Door de invloed van vraag en aanbod kan de prijs van olie op korte termijn sterk fluctueren. Voor beleggers is het daarom lastig om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Zelfs als er een stijgende lijn in de koersen zit, geeft dit geen enkele zekerheid. Een plotselinge toename van de olie-export laat de prijzen snel dalen. En breekt er ergens oorlog uit waardoor er een onzekere situatie ontstaat? Dan laten de koersen opeens weer een stijgende lijn zien.

Deze fluctuerende koersen zijn natuurlijk ideaal voor korte termijn beleggingen, ook wel trading genoemd. Deze vorm van beleggen gebeurt voornamelijk via online brokers. U belegt dan in CFD’s. Bij korte termijn beleggingen is het doel om zo snel mogelijk winst te maken. En door gebruik te maken van de hefboomconstructie valt er meteen veel geld te verdienen met het online beleggen in olie.

De olieprijs op de lange termijn

Olie wordt op tal van plekken in de wereld gewonnen. Saoedi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste olieproducerende landen. Maar ook in landen als China, Canada en Mexico wordt jaarlijks behoorlijk veel olie geproduceerd. De vraag is wel hoelang dit nog duurt. Olie begint namelijk steeds schaarser te worden. En dat terwijl het verbruik van deze grondstof alleen maar verder toeneemt. Hoewel er af en toe nieuwe velden worden gevonden, lijkt de olie toch langzaam op te raken. De schaarste van olie is juist goed nieuws voor beleggers. Veel vraag en weinig aanbod zorgt er immers voor dat de koers gaat stijgen. Op lange termijn is olie dus zeker een slimme investering.

Inspelen op actuele ontwikkelingen

De olieprijs is in de basis redelijk stabiel. Dat betekent ook dat het voor beginnende beleggerslastig is om echt winst te maken met de CFD’s of de aandelen van de oliemaatschappij. De enige manier om een hoog rendement te behalen, is door in te spelen op de actuele ontwikkelingen. Zo kan er extra schaarste ontstaan door oorlog of een ramp. Dit zijn de momenten dat u moet handelen. Want hoe schaarser een product, hoe hoger de prijsstijging. Ervaren beleggers houden het nieuws altijd goed in de gaten en weten snel in te spelen op de ontwikkelingen in de wereld.

Invloed van de wereldeconomie

Als belegger houdt u niet alleen rekening met rampen en oorlogen. Want alles in de wereld heeft invloed op elkaar. De wereldeconomie en de olieprijs zijn bijvoorbeeld sterk met elkaar verbonden. Zodra het goed gaat met de economie wordt er vanzelf meer olie gebruikt. Met als gevolg dat de beschikbare olie schaarser wordt en de prijzen gaan stijgen. De wereldeconomie is dus zeker een belangrijke factor om in de gaten te houden. Door al deze verschillende elementen is olie een fascinerend product om in te beleggen.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.