Beleggen in aandelen


Online beleggen in aandelen

Bij beleggen denken veel mensen meteen aan aandelen. U koopt aandelen van een bedrijf en in ruil daarvoor krijgt u een deel van de winst uitgekeerd. Maar sinds de komst van online brokers is kortetermijnbeleggen in opkomst. Hierbij draait het allemaal om het kopen én het snel weer verkopen van aandelen.

Wat zijn aandelen?

Het uitgeven van aandelen is voor bedrijven een slimme manier om geld binnen te halen. Het is namelijk aanzienlijk goedkoper dan wanneer ze geld bij een bank moeten lenen. Iedereen kan deze aandelen kopen. Ook als gewone particulier kunt u investeren in bedrijven als Shell, KPN of Air France-KLM. Elk aandeel vertegenwoordigt een klein deel van het bedrijf. Als aandeelhouder wordt u in feite een soort mede-eigenaar. De meeste bedrijven reserveren elk jaar een deel van de winst (dividend) voor hun aandeelhouders. Toch hebben de meeste beleggers een andere reden om in aandelen te handelen. Zij hopen het aandeel namelijk voor een hogere prijs te verkopen dan waarvoor ze het hebben aangekocht.

Kortetermijn- en langetermijnbeleggers

Er bestaan twee soorten beleggers: kortetermijnbeleggers en langetermijnbeleggers. Investeerders die zich richten op de korte termijn, zijn enkel geïnteresseerd in snelle winst. Ze verkopen de aandelen meestal al binnen een paar dagen. Soms worden die paar dagen zelfs uren of minuten. Deze beleggers hebben geen enkele interesse in het bedrijf zelf. Het enige wat belangrijk is, zijn de actuele beurskoersen van de aandelen. Andere beleggers richten zich juist op de langere termijn. Zij doen intensief onderzoek naar de bedrijven waarin ze investeren. De aandelen die ze in handen hebben, worden vaak pas na een paar jaar weer verkocht. Deze manier van beleggen is minder risicovol dan kortetermijn beleggen, maar het levert uiteindelijk ook minder winst op.

Het is een kwestie van vraag en aanbod

Aandelen worden in principe uitgegeven door de bedrijven zelf. Dat betekent dat de betreffende ondernemer of de directie van het bedrijf bepaalt hoeveel aandelen er worden uitgegeven. Het aantal aandelen staat dus vast. Dit geldt echter niet voor de prijs. Hoeveel uw aandelen waard zijn, is een kwestie van vraag en aanbod. Zodra de vraag naar de aandelen groeit, stijgt de prijs vanzelf. En willen de aandeelhouders massaal van hun aandelen af? In dat geval zal de waarde snel dalen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

De basis van het beleggen in aandelen is simpel. U koopt aandelen op het moment dat de prijs laag is, en u verwacht dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Is de koers van het aandeel eenmaal gestegen? Dan wordt het weer tijd om te gaan verkopen.

Het is natuurlijk maar afwachten wat de toekomst brengt. Toch kunnen ervaren beleggers het verloop van de koersen vrij goed voorspellen. Kortetermijnbeleggers houden vooral het nieuws in de gaten. De fusie van twee bedrijven kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de waarde van de aandelen. En brengt Samsung binnenkort een nieuw type telefoon op de markt? Dan is de kans groot dat de aandelen snel gaan stijgen. Samsungliefhebbers kunnen immers niet wachten om die nieuwe telefoon aan te schaffen. Zo snel als de koersen stijgen, dalen ze ook weer. Daarom moet u bij kortetermijnbeleggingen altijd direct handelen.

Langetermijnbeleggers gaan over het algemeen wat grondiger te werk. Zij doen echt onderzoek naar een bedrijf. Welke ambities heeft het bedrijf? En wat zijn de jaarcijfers? Beleggers hopen op een stabiele groei zodat hun kapitaal in alle rust kan groeien.

Aandelen kopen en verkopen bij een online broker

Van oudsher gingen particuliere beleggers naar de bank om aandelen te kopen. Maar tegenwoordig kunt u gewoon online beleggen. De online handel in aandelen verloopt via een online broker. Het grote voordeel is dat deze online brokers een stuk goedkoper zijn dan de banken. Hierdoor is de handel in aandelen toegankelijk voor iedereen die erin geïnteresseerd is. Daarnaast is het mogelijk dat u met een kleine inleg al een behoorlijk grote winst maakt. Bij online beleggingen kunt u namelijk gebruik maken van de hefboomconstructie. Met een bedrag van 100 euro koopt u misschien wel voor 20.000 euro aan aandelen. Dit leidt automatisch tot een hoger winstbedrag.

Wilt u leren beleggen?

Online beleggen brengt natuurlijk wel wat risico’s met zich mee. Daarom is het verstandig om eerst een tijdje te oefenen voor u met uw geld aan het handelen slaat. Bij Plus500 kunt u gratis een oefenaccount openen. U handelt dan met een fictief geldbedrag van 40.000 euro. Aandelen kopen, verkopen, de actuele beurskoersen volgen en beleggen via de hefboomconstructie: u leert het allemaal. En heeft u het beleggen onder de knie? Dan kunt u bij Plus500 meteen overstappen naar een echt account.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.